Jdi na obsah Jdi na menu

Úspěch v chladném počasí

10. 11. 2016

Jemně a přesně: To je úspěch při chladném počasí

Je začátek listopadu a teploty se ráno pohybují okolo 3°C. Rybí aktivita klesá a sní i počet záběrů, které můžeme během vycházky očekávat. Voda je čím dál víc studenější a ryby se stahují z mělčin do větší hloubky.

 Co udělat proto, aby Vaše strategie fungovala?

 První věc je, vybrat si správné místo. Pokud revír znáte, tak je to celkem jednoduché. Pokud ne a nechcete obíhat celý revír a měřit hloubku, tak sledujte břeh. U hráze bývá vždy největší hloubka. Samozřejmě, že ryby nejsou jenom na hloubkách a pokud vysvitne sluníčko, tak si slušně zachytáte i v mělčí vodě. Teď se, ale bavíme o typicky sychravém podzimním počasí. To vždy volím hloubku od 1,5 metru výše. To bychom měli. A co dál?

img_2286.jpg                                   img_2340.jpg

Přesnost

Základem úspěchu je přesnost. Pokud chytáte na splávek, bez změření hloubky se neobejdete. Jak měřit hloubku vysvětlovat nebudu. Každý zná. Pokud ne, na internetu je spousta návodů. Dobře, hloubku máme změřenou. Pokud chytáte na odhoz, ideální hloubka je kolem 1,5 metru. Dobře se splávkem nahodíte a ryba by se v této hloubce také měla držet. Chytáme kousek nade dnem, ryby se stahují ve studené vodě ke dnu.  Dále si zakrmíme. Volíme jemnější směs, protože ryby už nejsou tak aktivní jako v období léta. Můžeme čas od času dopravit prakem na místo určení pár hrstí červů. Teď něco k montáži. Splávek si volíte podle toho, jak daleko chcete házet (gramáž) a podle toho na jaký typ vody se chystáte jít (různé tvary splávků). Po zvolení správného splávku nastává otázka jaký vlasec a jaký typ háčku. Já volím kmenový vlasec 12 mm a podle opatrnosti ryb a jejich velikosti příslušný návazec. Dneska mám návazec 10 mm. Pokud chytám pomocí děličky, nebojím se sáhnout i po slabších průměrech. Dále k háčku volíme pokud možno co nejmenší velikosti. Pokud si chcete zachytat bílou rybu, velikost 16 bude dostačující. Jestliže chcete spíš kapry velikost 12 – 14 je ideální. To bychom měli montáž se splávkem. Pokud zvolíte feeder tak háčky bych nechal stejné. Sílu návazce od předpokládané velikosti ryb. Já dnes volím 0,12 fluorocarbon. Ideální je přidat feeder gumu. Pokud máte vše navázáno, můžete nahodit. Nebo ne?

 

Marker neocenitelný pomocník

Pokud chcete ještě trochu zpřesnit vaše náhozy nebo si změřit hloubku na větší vzdálenosti, marker je ideální pomůckou........

Pokračování článku na: http://www.zachytame.cz/uspech-v-chladnem-pocasi

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář